Captatieverbod Blauwalgen Noordzuidverbinding Beveren

Captatieverbod Blauwalgen Noordzuidverbinding Beveren

PERSBERICHT

Burgemeester Marc Van de Vijver ondertekende op 10 juli 2019 het captatieverbod betreffende de blauwalg in de Noordzuidverbinding in Beveren:

Politiebesluit Blauwalgen.pdf 66 KB

Er werden blauwalgen vastgesteld op de Noordzuidverbinding, ter hoogte van de Sluisstraat, Sint-Michielstraat, de Gemenestraat en het pompstation Stenengoot.

Blauwalgen komen zowel voor in zoet als in zout water en zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën.  Blauwalgen krijgen meestal pas aandacht als ze bloeien en een drijflaag vormen.

Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag, drijvend op het wateroppervlak.
Gezien sommige soorten blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier. Het is dus ten stelligste afgeraden dat mens en dier met het water van de Noordzuidverbinding in aanraking komt.

Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteriën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier.

Meer info over blauwalgen vind je op: https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen

Over Droogte 2019

Vlaanderen is niet volledig hersteld van de droge zomer van 2018. Er is onvoldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag. De droogtetoestand wordt nauwgezet opgevolgd. De situatie wordt weergegeven in kleurcodes, gaande van kleurcode groen (niveau 0) tot code rood (niveau 3).